skip to Main Content

Ventileren zonder houtrookoverlast van de buren? Dat kan!

Houtrookoverlast. Een actueel probleem dat jou vast niet is ontgaan in het nieuws. Toch blijven het aantal houtkachels in Nederland en België toenemen. Eén op de 10 huishoudens in Nederland en België heeft inmiddels een houtkachel. Door de stijgende energieprijzen lijkt het gebruik ervan nog sneller toe te nemen en daarmee ook de veroorzaakte houtrookoverlast. Is hier dan geen oplossing voor? Zeker wel! Met de filtersystemen van AERIS Luchtzuivering is houtrookoverlast verleden tijd.

Onenigheid tussen de buren

Het stoken van hout kan leiden tot zeer vervelende situaties tussen buren. De één probeert energiekosten te drukken en de ander krijgt gezondheidsklachten als gevolg van de houtrook die door ventileren de woning binnenkomt. Niet ventileren is geen reële optie, maar rook je woning in laten komen is minstens zo vervelend en bovendien erg ongezond.

AERIS Luchtvervuiling door houtkachel

Het aantal mensen dat contact opneemt met AERIS Luchtzuivering stijgt hard. “Velen zijn de wanhoop nabij. Ze komen er simpelweg niet uit met hun buren en ook de overheid kan ze niet helpen. Zij zoeken snel een oplossing en nemen het heft in eigen handen. Zeker in woningen met balansventilatie (WTW) is de oplossing zeer eenvoudig. Maar ook in woningen waar geventileerd wordt door roosters, zijn er mogelijkheden.” zegt de oprichter van AERIS Luchtzuivering.

Veelgenoemde klachten

Vaak wordt er gediscussieerd over “goed of slecht stoken” en “schoon of vies hout”, maar in alle gevallen is het probleem van de houtrook in meer of mindere mate hetzelfde en tweeledig. 

Op de eerste plaats de stankoverlast. Waar sommige de houtrook lekker vinden ruiken, ervaren andere deze penetrante lucht als zeer hinderlijk.

Daarnaast is er het fijnstof dat wordt veroorzaakt door de slechte verbranding van hout (op school leerden we al dat de goede verbranding een blauwe vlam heeft en de slechte verbranding een gele vlam). Deze fijnstof veroorzaakt gezondheidsschade op de langere termijn.     

De meest genoemde gezondheidsklachten op de korte termijn zijn tranende ogen, vermoeidheid, hoofdpijn, brandende luchtwegen en benauwdheid. 

Bovengenoemde problemen zijn het grootst bij weinig wind uit de “verkeerde” richting. De rook uit de schoorsteen wordt dan nauwelijks verdund. Je kunt dan simpelweg niet ventileren en zelfs de geur buiten houden is dan moeilijk. Als deze (dikke) rook via de wind je huis bereikt en vervolgens via de roosters of via het ventilatiesysteem je woning binnenkomt, is de overlast enorm. 

Dé oplossing

Als we denken in de richting van oplossingen dan zullen de houtrook geuren moeten worden afgevangen met actieve kool en het fijnstof met een HEPA filter. AERIS Luchtzuivering heeft hiervoor twee filterunits ontwikkeld.

  1. De AERIS Carbbox is een filterbox met daarin 20 kg actieve kool. Alle ventilatielucht stroomt langs deze actieve kool waardoor actieve gassen en geuren zich hieraan zullen binden. 
  2. De AERIS FFU (Fan Filter Unit) is een filterbox met daarin een voorfilter, ventilator en HEPA filter. Het voorfilter is meerdere klassen hoger dan de gangbare filters in WTW systemen, maar het HEPA filter maakt echt het verschil. Dit filter vindt zijn oorsprong in de ontwikkeling van nucleaire wapens waarbij men zich wilde beschermen tegen nucleair verontreinigde deeltjes. Het filtert namelijk zeer kleine deeltjes tot wel 0,1 micron. 

Heb jij last van de rooklucht en wil je zo snel mogelijk de luchtkwaliteit binnen verbeteren? In de nieuwe webshop van AERIS Luchtzuivering kun je zelf een luchtzuiveringssysteem aanschaffen. Heb je vragen over één van deze filterboxen? Neem vrijblijvend contact op. Samen kijken we naar de meest geschikte oplossing voor jou.

Back To Top